keskiviikko 24. elokuuta 2011

Must be funny in the rich mans world

Kaikille Norjaan pitempää tai lyhyempää matkaa suunnitteleville huonoja uutisia: hinnat ovat jopa naurettavan korkeita. Ja olen tätä mieltä suomalaisena, joka on tottunut maksamaan kahvilakäynnistä viisi euroa. 

Yliopiston ruokalassa opiskelija-hinta ruoalle on noin 50 NOK,hintaan sisältyy vesi, mutta ei esimerkiksi leipää eikä salaattia. Voileivästä joutuu maksamaan 30-40 NOK, kivennäisvesipullo on 20 NOKin arvoinen.
Kauppaketjut Rema1000, Kiwi ja ICA ovat suunnilleen saman hintaisia, jos jugurteissa ja appelsiineissa suoritettu vertailu pitää paikkansa.

Kahviloissa en ole istunut, mutta oletan, että siitäkin joutuu maksamaan. Vaatekauppoja riittää houkutuksiksi asti, mutta en ole edes uskaltanut astua Weekdayhin tai Monkiin. Kengät olen ostanut, koska edelliset kirjaimellisesti hajoavat käsiin (olen hämmentävän hyvä rikkomaan kenkiä, kävelen laadukkaatkin kengät rikki yhdessä kesässä). Aivan Oslon keskustassa on myös kaksi UFFin liikettä, joiden hintataso näyttää valitettavasti vastaavan suomalaista.

Kaikesta tästä johtuen suosituin puheenaihe taitaa olla se, mitä on löytänyt ilmaiseksi,mikä tapahtuma on tänään maksuton, kannattaako museoon mennä nyt vai vasta sunnuntaina, jolloin se on ilmaista.



Mikä ei sitten maksa mitään tai sen verran vähän, että siihen voi sijoittaa?

Museot ovat luullakseni suurimmaksi osaksi ilmaisia sunnuntaisin.

Opiskelijahintainen kuukausikortti joukkuliikenteeseen maksaa 350 NOK ja kattaa niin metrot,bussit,ratikat kuin lautatkin. Myös 24 tuntia voimassaoleva tai 7 päivän matkakortti eivät ole kovin kalliita. Metrolla pääsee esimerkiksi suoraan Holmenkollenille.

Oslon keskustassa on yleisessä käytössä polkupyöriä, joiden käyttöoikeus maksaa 90 NOK. Kerran maksettu käytöoikeus säilyy vuoden ajan. Pyöräparkkeja, joista pyörän voi ottaa ja mihin sen jättää, on ympäri Osloa.

Elokuussa Oslossa on paljon ilmaisia ulkoilmatapahtumia, esimerkiksi perjantaina Charlie Chaplinin Diktaattori esitetään keskustan puistossa.  En usko, että ilmaistapahtumia satelee samaan malliin enään lokakuussa, mutta aina sopii toivoa.

Kirjastosta löytyi kotoinen Helsingin Sanomat, mutta myös englanninkeilisiä kirjoja ja sanomalehtiä. Hankkiakseen kirjastokortin tarvitsee vain norjalaisen ID-numeron, mikä myönnetään Norjassa yli kuusi kuukautta oleskeleville.

Parasta, mitä uudessa kaupungissa tehdä on kuitenkin päämäärätön vaeltelu kaduilla. Valitettavasti tämäkin yleensä vaatii tunnelman säilyttämiseksi teekupillisen tai voileivän silloin tällöin.

Päämäärättömästi kadulla


 Valuuttalaskuri löytyy esimerkiksi täältä: http://www.taloussanomat.fi/valuuttalaskuri/  ,mutta itse olen käyttänyt yksinkertaista 10 NOK= 1,3 e laskukaavaa.

2 kommenttia:

  1. Kallista on kaikki...asuminen se taitaa kuitenkin viedä suurimman osan budjetista? Toivottavasti ilmaisjuttuja löytyy syksymmälläkin:-) Ja mitä kenkiin tulee; löytyikö hyvät KESTÄVÄT kengät?
    t. Ä

    VastaaPoista
  2. Juu, asunto maksaa tosiaan sen 500 EUROA kuussa, eikä ole kovin hyvässä kunnossa. Lisäksi talosta on löydetty kuulemma niin "bed bugs"ia kuin huumeitakin.Tulee jopa ikävä omaa yksiötä Suomessa, josta maksan siis huomattavasti vähemmän. Mutta kengät ei olleet kalliit, noin 20 EUROA, ostin ne täällä loppuun käveltäviksi.

    VastaaPoista