torstai 25. elokuuta 2011

Toivon maailmaan lisää ymmärrystä

Suomen Kuvalehden bloggari Salla Tuomivaara osui niin lähelle omia ajatuksiani, että haluan jakaa ajatukset täälläkin. Alkuperäinen juttu täältä: http://suomenkuvalehti.fi/blogit/janiksen-vuosi/toivon-maailmaan-lisaa-vaihto-oppilaita .

Tuomivaaran poittina on mielestäni se, että totustuminen toiseen kulttuuriin lisää suvaitsevaisuutta ja ymmärrystä maailmasta. On eri asia tietää, että on erilaisia kultuureja, tapoja ja ihmisiä kuin todella ymmärtää se. Tunne, kun tajuaa että Sinä olet se, jota muut pitävät outona, jonka pitää selitää tapojaan, on huikea. Maailma tuntuu todella suurelta, täynnä mahdollisuuksia, ilman kiveen hakattuja totuuksia. Samalla tottakai tuntee lievää pakokauhua, mutta se on kai luonnollinen reaktio uuden edessä.

Matkustaessani täällä bussilla olen usein ollut vaaleaihoisena osa vähemmistöä bussin matkustajista. Ajatus herättää ensin noloutta, varsinkin kun kukaan muu ei näytä kinnittävän asiaan huomiota, mutta herättää myös kysymyksiä siitä, mikä on normaalia, kuka kuuluu vähemmistöön, kuka enemmistöön.

Nyt voi tietenkin ajatella, että okei, olen vain Norjassa,ei pitäisi olla niin eksoottista. Mutta kulttuurien kirjo on täällä ihan omaa luokkaansa, myös yliopiston ulkopuolella. Vastataantulijasta ei yleensä osaa sanoa onko hän mahdollisesti norjalainen, ranskalainen, intialainen tai kenties jostain päin Afrikkaa.
    Siksi täältä katsoen tuntuu oudolta, että Suomessa puhutaan niin paljon maahanmuutosta. Suomi on homogeeninen maa, ei meillä ole maahanmuuttoa. Ja jos olisi, ei se todellakaan olisi mikään ongelma. Norja on vakavarainen hyvinvointivaltio kaikista näistä kansallisuuksista huolimatta.

Outoa on niin helppo pelätä, mutta jos siihen outoon tutustuu, huomaa että yleensä siellä on yhtä paljon pelkoa.Maailmasta ei oikein voi enää eristäytäkään, joten siihen kyllä kannatta tutustua ennemmin kuin kyräillä kauempaa.

Olen samaa mieltä Tuomivaaran kanssa. Matkustelkaa ihmiset! Maailmassa on niin paljon muutakin kuin aamukahvi ja itsenäisyyspäivän vastaanoton  seuraaminen. Joskus voi jopa ymmärtää jotain itsestään kun joutuu kohtaamaan oman kulttuurinsa uudesta näkökulmasta. " Ja pois pääsee".

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti